Keskustelupalstan etusivulle Aloita uusi aihe

Betonivalusta tulevan kondenssiveden vähentäminen talvella
Onko kenelläkään hyvää ideaa miten vähentää tai poistaa kokonaan valusta tulevan kondenssiveden aiheuttama ongelma talvella? Suojataan valun yläpää sitten pressuilla tai uusilla EPS-sääsuojilla kondensoituu valusta harkkojen päälle vettä joka jäätyy nappuloihin. Luonnollisesti se pitää jotenkin poistaa ennen seuraavaa harkkokerrosta. Sääsuojilla ongelma on melkein pahempi kuin pressuilla koska koko sääsuoja jäätyy melko tukevasti harkkoon kiinni. Pressuissa ja sääsuojissa pienehköt reiät 40 cm välein pystyteräksiä varten, mutta ainakaan niiden kautta tapahtuva tuuletus ei ole riittävä.

Tai onko jollain hyvää keinoa nappuloiden välissä olevan jään poistoon?
Nimimerkki: Jari T   09.01.2012 17:42
 
Betonivalusta tulevan kondenssiveden vähentäminen talvella
Ongelmasi vaikuttaa harvinaiselta, eikä ole tullut vastaan aikaisemmin. Valut on hyvä tehdä aina mahdollisimman korkeina 3 metriä kerralla jolloin niitä on mahdollisimman vähän.
Betonista nouseva vesihöyry varmaankin saattaa kondensoitua, määrätyissä olosuhteissa. Pressun nostaminen aavistuksen irti saattaisi auttaa ja mahdollisesti sähköpuhallin puhaltelemaan pressun alle lämpöä ja ilmaa liikkeelle.
Talvisuojan jäätyminen on myös uutta, koska kyseessä on aivan uusi tuote. Glygolin sively nappuloihin voisi olla kokeilemisen arvoista.
Mikäli mikään ei auta höyryllä irtoaa varmasti ja vaarattomasti jäät nappuloista.
Mikäli muotin sisään kertyy jäätä niin höyry on tehokas apu siihenkin ja sitähän on talvirakentamisessa käytetty jo iät ja ajat.
Nimimerkki: Matti Alander   09.01.2012 18:34
 
Betonivalusta tulevan kondenssiveden vähentäminen talvella
Harkko siis kestää huoletta höyrytyksen lämpötilat?

Tuo glykolin käyttö vähän vieroksuttaa sen myrkyllisyyden vuoksi.

Kestäisikö harkko jos nappuloihin valuttaisi vaikka kastelukannulla etanolipohjaista lasinpesunestettä joka puhaltaisi valun kovetuttua paineilmalla pois? Litralla täyttäisi noin 5 m EPS450-harkkoa eli 42 metrin sokkeliin pitäisi riittää 10 litran kannu joka maksaa noin 10 euroa. Voiko etanolista tai tehosteaineista olla jotain pidemmän ajan kuluttua ilmenevää haittaa harkolle tai talon sisäilmalle? Onko pois puhallettavasta etanolista haittaa alapuolisille rakenteille: Seinien ulkopuolella isodrän-levyt suodatinkankaan alla vielä ilman yläpään listoja. Harkkojen saumoissa uretaaniliimaa ja uretaanivaahtoa. Harkon sisäpuolella betonia ja harjaterästä. Seinien sisäpuolella ontelolaatasto.
Nimimerkki: Jari T   09.01.2012 19:48
 
Betonivalusta tulevan kondenssiveden vähentäminen talvella
Oikeastaan Glygolin käyttö oli tuollainen hätäinen päätelmä, eikä siitä ole kyllä enempää tietoa. Kokeilla voisi jollain aivan pienillä määrillä olisiko apua.
Betonin lämpötila nousee kireimmilläkin pakkasilla yli 40 asteen muotin sisällä, joten lämpöäkin tulee runsaasti, kun betoni alkaa lujittumaan. Kannattaa odottaa mitä lämpö saa aikaiseksi ja kosteuden haihtuminen Diffuusionakin voi vähentyä odotellessa. Ulkoilman lämpiäminenkin saattaa vaikuttaa positiivisesti talvisuojan irtoamiseen.
Mielellään raporttia allekirjoittaneelle mitä tapahtuu, jotta voidaan kertoa tietoa eteenpäin.
Tuote on kuitenkin ainoita joihin yleensäkään voi huoletta talvella valaa ilman betonin jäätymisen vaaraa. Höyryttäminen on sitten viimeinen vaihtoehto, mikä on erittäin tehokas ja varmasti jää irtoaa muotista turvallisesti.
Nimimerkki: Matti Alander   10.01.2012 08:30
 
Betonivalusta tulevan kondenssiveden vähentäminen talvella
Tarkennuksena vielä: valu oli viime viikon torstaina lämpötilan ollessa vähän plussan puolella. Valu suojattiin paikoin sääsuojilla ja paikoin pressuilla. Viikonloppuna sää viileni huomattavasti miinus 10-15 pakkasasteeseen. Maanantaina pressuja/sääsuojia irroiteltaessa havaittiin kyseinen ongelma. Tällöin valu ei enää tuottanut niin merkittävästi lämpöä että sitä olisi riittänyt sääsuojien sulanapitoon vaikkakin suojien päälle satanut lumi olikin valun kohdalta sulanut pois.
Nimimerkki: Jari T   10.01.2012 11:03
 
Betonivalusta tulevan kondenssiveden vähentäminen talvella
Näyttäisi siltä, että höyryä on otettava sitten kehiin, sitä on käytetty talvirakentamisessa jo vuosikymmeniä tehokkaasti ja kokonaistaloudellisesti edullisesti.
Höyrytys kannattaa ajoittaa niin, että pääsee heti jatkamaan harkkojen kokoamista. Harkkoliima puree hyvin kosteaan nappularivistöön.
Nimimerkki: Matti Alander   10.01.2012 12:04
 
Betonivalusta tulevan kondenssiveden vähentäminen talvella
Näyttäisi vettä satavan nyt siihen tahtiin ja ilma taas plussalla, että alkaa talvisuojaus irtoamaan.
Syytä onkin irroittaa suojaus, ennenkuin taas pakastaa.
On tämä etelä-Suomen talvi haasteellista aikaa, mutta eipähän Eps-muottivaluharkko ole pahemmin nokkiinsa ottavaa sorttia näissäkään keleissä.
Kattotuolien villojen ym. rakennustarvikkeiden suojaaminen kosteudelta on nyt erittäin tärkeää.
Mikäli ovat kosteita paikoilleen asennettaessa, homehtuvat helposti ja lämpöä päälle laitettaessa lähtee niistä kosteutta liikenteeseen runsaasti, jolloin vastassa voi olla monenmoisia ongelmia.
Nimimerkki: Matti Alander   11.01.2012 09:18
 
Vastaa tähän viestiin